Leuven (B)

Leuven (3)Afbeelding 1: Vandaag de dag biedt de voormalige radiofabriek van Leuven onderdak aan het Federaal Administratief Centrum.

Het ambitieuze nieuwbouwprogramma dat Philips eind jaren twintig ten uitvoer bracht had niet alleen betrekking op Eindhoven, maar omvatte ook de bouw van nieuwe fabrieken in de buurlanden. Reden hiervoor was de snelle opmars van de radio als publieksmedium en het succes dat het bedrijf oogstte met haar eerste ontvangsttoestellen. Naast Hamburg en Mitcham (nabij Londen) kreeg ook Leuven een fabriek in betonhoogbouw naar het model waarvan in Eindhoven op Strijp de Philitefabriek (thans het ‘Klokgebouw’) was opgetrokken. Deze verrees op een voormalig militair terrein in buurgemeente Heverlee in de nabijheid van de norbertijnenabdij van ’t Park. Door de economische depressie duurde het tot 1934 vooraleer de productie op gang kwam en omdat de vraag naar radiotoestellen ook toen nog tegenviel richtte men zich op de bouw van zend- en ontvangstinstallaties voor civiele en militaire toepassing. Na gedurende de oorlogsjaren zaklampen en fietsonderdelen te hebben vervaardigd kon de fabriek eind jaren veertig eindelijk ingezet gaan worden waar ze oorspronkelijk voor bedoeld was, namelijk radiotoestellen produceren.Leuven (2)Afbeelding 2: Personeel dat de fabriek verlaat na afloop van hun dienst, tweede helft van de jaren dertig. 

Op dat gebied zou ze snel uitgroeien tot de grootste van Europa met drieduizend medewerkers en een miljoen radiotoestellen in 1960, mede dankzij de doorbraak van de transistorradio. In de jaren zeventig ontwikkelde Philips Leuven zich tot kenniscentrum voor Hifi- apparatuur waarvoor ‘stereotorens’ bestaande uit ‘receivers’, ‘tuners’, cassettedecks en platenspelers werden geassembleerd. Door de sterke concurrent uit het Verre Oosten waren dit soort activiteiten in de jaren tachtig al niet meer kosteneffectief en in 1988 viel het doek  voor de Leuvense Philipsvestiging. Er verstreek nog een decennium, maar na de eeuwwisseling volgde dan toch een omvangrijke herbestemmingsoperatie van het complex, waarbij het hoofdgebouw na een grondige renovatie een federaal administratief centrum werd. De hallen en loodsen maakten plaats voor hoogwaardige nieuwbouw die onderdak biedt aan het Leuvense hoofdbureau van politie, een sportoase, een postsorteercentrum, een kinderdagverblijf en diverse bedrijven. De naam ‘Philipssite’ zal ook in de toekomst de herinnering levend houden aan de vroegere bestemming van dit complex.Leuven (3)Afbeelding 3: Inpakafdeling voor radiotoestellen in de jaren dertig. 

In onderstaand artikel is meer te lezen over de geschiedenis van de radiofabriek van Philips in Leuven.

Philips Erfgoed – Leuven